HIH'er Jan Walhout vertelt

5 vragen over FEM

Bij HIH geloven we dat innovatie begint met het delen van kennis. Daarom laten we onze mensen graag aan het woord over de ontwikkelingen in hun vakgebied. Dit keer vertelt Jan Walhout over FEM, zijn specialisme binnen HIH. 

Wie ben je en wat is je rol bij HIH?

“Ik ben Jan Walhout en werk sinds vijf jaar bij HIH. Als FEM-analist ben ik iedere dag bezig met het doorrekenen van constructies. Interessant en uitdagend werk omdat ik voor veel verschillende soorten opdrachtgevers werk. Bovendien gaat het om een groeiende markt waarbij de techniek zich volop ontwikkelt. De uitdaging zit hem voor mij in de kunst om een constructie te doorgronden en die zo realistisch mogelijk in een model te verwerken."

Kun je wat meer vertellen over FEM?

“FEM (Finite Element Method), of EEM (Eindige Elementen Methode) is het met gespecialiseerde programmatuur doorrekenen van constructies. Constructeurs en ontwerpers komen bij HIH terecht met de vraag of wij bepaalde types berekeningen uit kunnen voeren. Ze willen weten hoe een bepaalde constructie zich gedraagt, bijvoorbeeld wanneer het gaat om dynamische belastingen, druk, stijfheid, spanningen, trillingen en dergelijke. Ik verzorg deze analyses en berekeningen en laat de klant als het ware zien hoe zijn product op verschillende omstandigheden reageert. Dankzij FEM zijn wij in staat om een sterkteberekening te maken met resultaten die voor vrijwel iedereen, - ook voor niet technici - duidelijk maakt waar kritieke zones van een constructie bevinden. Zo kunnen we opdrachtgevers tijdens het ontwerpproces in een vroeg stadium al de zekerheid bieden of een onderdeel de gewenste levensduur zal halen of bestand is tegen bepaalde belasting."

Wat voor soort projecten doet HIH?

“Ik werk voor heel uiteenlopende opdrachtgevers. De ene dag ben ik bezig met het doorrekenen van een tank die onderdeel is van een onkruidbestrijdingmachine, de dag erna optimaliseer ik een schudzeef die door harde trillingen voor overlast zorgt.”

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen FEM?

“Wat je vooral ziet is dat berekeningen steeds sneller en preciezer worden en de programma’s steeds ingewikkeldere berekeningen kunnen maken. Vroeger werd FEM vooral gebruikt als controletool, of werd de techniek pas ingezet zodra een constructie defect was. Tegenwoordig gebruiken we FEM als ontwerptool en zijn we actief betrokken bij het ontwerp van een machine of constructie. Het resultaat is een vlottere doorlooptijd en veiligere constructies van hoge kwaliteit.”

Waarom HIH?

“Wij kijken vanuit onze praktische ervaring naar de constructies die worden doorgerekend. Daarbij bieden wij de klant, indien mogelijk, de mogelijkheid om de berekeningen in fasen te laten uitvoeren. Vaak kan een verkennende berekening, die de belangrijkste punten nagaat, al tot een goed resultaat leiden en is een uitgebreide tweede fase dan niet nodig. Door hierin mee te denken kan er tijd en daarmee geld bespaard worden. Dit geeft vertrouwen om samen verder te ontwikkelen en daarin echt partners te worden.”

Aan de slag met FEM?

Wilt u een constructie laten doorrekenen? Onze specialisten voeren deskundige en nauwkeurige berekeningen uit voor uiteenlopende materialen, van staal tot kunststof (zowel isotrope als orthotrope materialen).

Lees meer over deze dienst Direct contact opnemen

Ga terug