Getijde simulator in gebruik genomen

Feestelijke opening

Prof. dr. Maarten Kleinhans, hoogleraar  bij de Universiteit Utrecht, onderzoekt getijdestromingen in riviermondingen en ondiepe kustwateren. Hij bootst de stroming van eb en vloed in een riviermonding na door een grote bak van twintig bij drie meter langzaam op en neer te kantelen. Door zijn kantelende beweging heeft hr. Kleinhans de reusachtige bak ‘De Metronoom’ genoemd.

HIH Engineering heeft voor Universiteit Utrecht samen met Consmema uit Hattem de werktuigbouwkundige realisatie van deze bak uitgevoerd, Variodrive van informatie voorzien voor de servo-aandrijvingen, en de extremen qua belastingen op de bak met behulp van FEM analyses (Ansys) in kaart gebracht.

Met de Metronoom kan hr. Kleinhans gaan experimenteren met de stroming en vooral het sediment transport (de beweging van zand en andere deeltjes) door eb en vloed te veroorzaken. Dit gebeurt door de bak met een regelmatige periode te kantelen; de helling is dan afwisselend zeewaarts en landwaarts gericht en dan ontstaat in beide richtingen evenveel stroming en zandtransport.

Het water en sediment(“zand”) in de bak vormt na verloop van tijd op natuurlijke wijze rivierpatronen en riviermondingen, zoals die in de natuur ook voorkomen.

Ga terug