Interessante guideline voor de food industrie

Hygiënisch design

Bereikbare ruimte tussen machine en oppervlak.

Om goede reiniging (en inspectie!) mogelijk te maken is de vereiste bodemvrijheid tussen apparatuur van diverse breedte en een oppervlak (wand, plafond of vloer) gewijzigd. Veel engineers weten dat nog niet. De bodemvrijheid werd in het algemeen aanbevolen in het EHEDG doc. 13: minimaal 300 mm. Ondertussen wordt de minimale vrije ruimte onder de apparatuur, afhankelijk van de grootte, met name de breedte, voorgesteld in EHEDG-doc. 44 zoals tabel 1 in EHEDG DOC No. 55 laat zien: en varieert dus van 200 tot 600 mm! EHEDG

Op de HIH Basistraining Hygiënisch Design van september 2020 is deze gelijk onder de aandacht gebracht.

Cursusleider Ben Schut: HIH weet uit ervaring hoe complex de hygiëne is bij de brood en deeg processen en in de bakkerij in het algemeen.

Je komt alles tegen bij de ontwerpen en uitvoering van deze apparatuur: Droge grondstoffen als meel worden aangevoerd, vervolgens worden vetten toegevoegd, waarbij je dus moet nadenken over hoe en waar droog en nat te reinigen. Dan verdwijnt het bewerkte voedingsmiddel aan het eind nog eens in een oven, met hoge temperaturen en tenslotte belanden we in de koeling. Met verschijnselen van damp, condens en risico op ongewenste vormen van corrosie en bij bepaalde omstandigheden groei van micro-organismen. Dan hebben we het nog niet eens over de diverse handling en transport!

Voor al deze processtappen moet je nadenken over de mogelijkheden van cleaning:  Nat, droog, CIP of COP, vochtig, handmatig, automatisch, met welke regelmaat, in verschillende stappen.

Ook deze cursus volgen en meer leren over de ontwerprichtlijnen in de Food?  Cursus Hygiënisch Design

Ga terug