Hygiënisch design is kostenbesparend

EHEDG World Congress

Hygiënisch Design is kostenbesparend èn niet saai!

Dat is het eerste wat Ben Schut (Food Manager bij HIH) oppikt uit de lezingen van het EHEDG World Congress 2021.

Hygiënisch Ontwerpen is niet saai. Techneuten en ingenieurs hebben soms een beeld bij Hygiënisch Design dat dit niet meer is dan: gehouden zijn aan saaie, theoretische foodwetgeving en doornemen van EHEDG-Guidelines, wat allemaal tijd en geld kost, en waar de klant niet om vraagt. Maar dat is het zeker niet! Het is de kans om als engineers creatief en innovatief het verschil te maken. Waarmee we samen met de klant een concurrentievoordeel kunnen maken. Hygiënisch, technisch, in gebruik, maar ook economisch. En dat is van toegevoegde waarde en dus razend interessant voor engineers die het verschil willen maken.

Dat werd onderstreept en uitgelegd in één van de lezingen door Beatrice Conde-Petit (Food Safety expert bij Bühler) en Ehedg keynote speaker op het EHEDG World Congress in september.

Zij heeft dit aan de hand van cijfers van een ontwerpvoorbeeld laten zien:

Bühler heeft een Hygiënische Ontwerpcalculator ontwikkeld waarmee de Total Cost of Ownership wordt gemodelleerd als een functie van Hygiënische Design oplossingen.

Op deze manier is een sorteermachine die gevoelig is voor microbiële besmetting volledig herontworpen. Met als resultaat: een machine die nat kan worden gereinigd, afgespoten en in-geschuimd, wat voorheen niet mogelijk was.  De reinigingskosten zijn hiermee teruggebracht door een besparing van tijd, water, energie en reinigingsmiddel. Tevens is er een vermindering van afvalstroom. Dit alles gaat automatisch gepaard met een langere effectieve productie tijd en daarmee minder kosten per geproduceerd product.

Wilt u hier meer van weten komen wij als HIH Engineering graag met u in gesprek.Contact opnemen

Ga terug